A concurs les obres per a construir l’Equipament Comunitari de Múltiples Usos

La Junta de Govern Local ha aprovat avui la licitació d’aquest projecte i de l’enderroc de dues antigues sitges en l’espai del barri de Pardinyes que acollirà aquest nou servei d’allotjament temporal i d’urgència per a diferents col·lectius.

Els tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet han destacat l’aposta del govern municipal per garantir els drets de les persones i donar solució a una mancança crònica de la ciutat.

La Paeria sol·licitarà una nova línia de fons europeus Next Generation per abordar actuacions d’adquisició de vehicles elèctrics, millora d’entorns escolars, nous carrils bici i eixos de vianants per un import total de 8,6 milions d’euros.

La Junta de Govern Local ha aprovat avui en sessió extraordinària el plec de condicions del contracte d’obres i l’inici de la licitació del projecte constructiu del futur Equipament Comunitari de Múltiples Usos (ECMU) al solar situat al carrer Xavier Puig Andreu números 7-9, han anunciat avui en roda de premsa els tinents d’alcalde Jordina Freixanet i Toni Postius.

El projecte, que no ha rebut cap al·legació en contra ha destacat Freixanet, compta amb un pressupost base de licitació és de 5.311.021,48 euros, que les empreses interessades podran rebaixar, i el termini d’execució és de vuit mesos.

Paral·lelament, s’ha licitat també el concurs per a les obres d’enderroc de dos immobles de les antigues sitges Senpa, al carrer Oriol Martorell 2-8, que és necessari per a deixar llest el solar per a fer possible la construcció de l’ECMU. En aquest cas, el projecte va rebre dues al·legacions, que van ser desestimades íntegrament per la Junta de Govern dilluns passat, tenint en compte que ja es garanteix la protecció de les aus que nien en aquest espai. El pressupost previst és de 189.377,74 euros.

Freixanet ha explicat que el govern ha “resolt totes les objeccions que hi havia cap a aquest projecte”. “Treballem per a tots els ciutadans i ciutadanes i no ho fem en contra de cap barri, de cap entitat ni plataforma, sinó pels interessos generals de la ciutadania. Volem garantir tots els drets i amb el canvi d’ubicació, amb la redacció del projecte que ja no té cap al·legació en contra, amb l’enderroc de les sitges i la protecció del benestar dels animals, creiem que ara sí l’expedient està preparat per afrontar la recta final”, ha afirmat Freixanet.

“Aquest ha estat un govern coherent, seriós i valent que no s’ha arronsat malgrat totes les crítiques i pals a les rodes. Amb aquest projecte garantirem els drets de les persones grans que viuen a Pardinyes i que fa massa anys que esperen un espai residencial, els de les persones que venen en recerca de feina a la ciutat de Lleida i els drets també de tot el barri a gaudir d’una Mitjana amb una biodiversitat i una fauna que ens fa sentir orgullosos de la ciutat”, ha conclòs la tinent d’alcalde.

“Un dels reptes que ens vam proposar com a govern municipal va ser resoldre aquesta situació que es cronificava des de feia molts anys a la nostra ciutat i érem conscients que no seria fàcil. Ara arribem a la recta final d’un projecte que dignificarà l’atenció que es duu a terme a les persones que venen a la ciutat a l’estiu i això suposa un pas endavant”, ha declarat, per la seva banda, Postius.

El projecte

L’Equipament Comunitari de Múltiples Usos forma part del full de ruta en Polítiques d’Inclusió a Lleida i estarà destinat, per una banda, durant l’estiu a l’allotjament temporal de persones que arriben a la ciutat en recerca de feina a la campanya de la fruita. De l’altra, durant la resta de l’any, funcionarà com a allotjament d’urgència, per a estades limitades de col·lectius diversos, emergències estacionals o altres usos que puguin sorgir.

El projecte de l’ECMU planteja un edifici de tipus modular per a usos residencials públics destinats a emergències temporals i urgències. Es tracta d’un edifici de planta baixa més dues plantes. La planta baixa està composta per pilars i bigues metàl·liques col·locats in situ, i les dos plantes tipus per mòduls prefabricats. Concretament, els mòduls estan formats per una estructura metàl·lica fabricada i pre-muntada en taller, per a ser posteriorment traslladada en mòduls i col·locada en l’obra. La superfície construïda total és de 3.283,8 metres quadrats, amb un total de 34 habitacions de diferents tipologies i 116 llits.

Protecció dels nius de cigonya

Pel que fa als nius de cigonya situats al capdamunt d’una de les sitges que s’han d’enderrocar, el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha aprovat una resolució d’autorització d’actuacions excepcionals sobre la fauna protegida per a retirar-los. La resolució, que té data del passat 6 de setembre, autoritza de forma excepcionalment la retirada dels 17 nius de cigonya blanca que hi ha en aquest punt.

La proposta de la Secció de Biodiversitat i Medi Natural que ha validat el departament condiciona la retirada dels nius al fet que es faci fora del període de reproducció de la cigonya (és a dir entre el 15 d’agost i el 5 de febrer) i al fet que s’habiliti un emplaçament alternatiu on reinstal·lar els nius retirats. Concretament, es planteja instal·lar amb estructures específiques 9 nius a les dues sitges restants existents al carrer Oriol Martorell i 8 nius més en un altre lloc pròxim, preferiblement dins de la zona de Pardinyes-La Mitjana. Els tècnics municipals i els de Medi Natural ja treballen per a consensuar els diferents aspectes tècnics de l’actuació i evitar tot risc per a les aus protegides.

Nova convocatòria de fons Next Generation

D’altra banda, Postius ha anunciat que la Paeria presentarà sol·licitud a la nova convocatòria d’ajudes destinades a projectes de millora de la mobilitat, dins de la convocatòria 2022 del Programa d’ajudes a municipis per a la implantació de la Zona de Baixes Emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà, dins els fons Next Generation. L’Ajuntament de Lleida ja va obtenir fins a 6,3 milions d’euros de finançament en la convocatòria de l’any passat d’aquesta mateixa línia.

En concret, la Paeria demana ara finançament per a quatre actuacions, amb un pressupost total de 8,6 milions d’euros, dels quals 6 milions correspondrien a l’ajuda europea i la resta, a l’aportació municipal. S’espera que la resolució de la convocatòria arribi al febrer.

“Hem d’agrair la feina dels tècnics perquè es demostra que quan es presenten projectes rigorosos, professionals, ben treballats i ben planificats, ens permet optar a aquest finançament d’ajudes europees, que són de concurrència i competim amb moltes ciutats”, ha afirmat Postius, qui ha remarcat també l’impacte en la transformació de la ciutat que tindran els fons europeus, amb actuacions de millora de l’espai públic de gran abast.

Els projectes que es presenten en aquesta nova convocatòria són els següents:

• L’adquisició de tres autobusos elèctrics de 12 metres de longitud i tres nous punts de recàrrega per autobusos.

• Millores en entorns escolars, amb l’ampliació de voreres per donar més seguretat als vianants. Es proposen cinc actuacions diferents:

o A l’entorn de l’Escola del Treball, amb l’ampliació de voreres al Passatge La Premsa i al carrer Ramon Llull i la implantació de nous passos de vianants elevats.

o A l’entorn de l’escola Sant Josep de Calassanç, amb ampliacions de voreres als carrers Alfred Perenya i Comtessa Elvira.

o A l’entorn de les escoles del Carme i Enric Farreny. En aquest cas es preveu l’ampliació de l’espai per a vianants al carrer Hostal de la Bordeta i la urbanització de voreres a l’avinguda Flix.

o A l’entorn de l’escola Ciutat Jardí, amb l’ampliació de voreres al carrer Dolors Sistac i la urbanització d’una vorera nova al carrer del Roure.

o A l’entorn de l’escola Pardinyes, amb l’ampliació de les voreres als carrers Tarragona i Jeroni Pujades.

• Nous carrils bici amb l’actuació en dos punts: a l’avinguda Alcalde Rovira Roure, en el tram entre el Passeig de Ronda i Onze de Setembre, retirant-lo de la vorera per on circula actualment; i a l’avinguda Prat de la Riba, entre Príncep de Viana i Baró de Maials, completant l’actuació prevista amb els fons obtinguts en la primera convocatòria en aquesta artèria principal del centre de la ciutat.

• Millores en eixos de vianants, també amb dues actuacions previstes. Per una banda, al polígon industrial El Segre, mitjançant la millora i ampliació de la vorera amb números parells, entre els carrers Llorenç Agustí i Claveria i Pablo Agustín. De l’altra, es planteja actuar ampliar la vorera de la Rambla Ferran (el costat més pròxim a la Seu Vella) i millorar l’espai de la vorera del costat del riu, entre altres mesures per a millorar la seguretat dels vianants en aquest espai.

Licitació de les obres a la muralla de la Seu Vella

La Junta de Govern d’avui també ha aprovat el plec de clàusules del contracte d’obra i l’inici de la licitació de la intervenció arquitectònica al Baluard de Louvigny i la primera fase de la reconstrucció del tram de muralla esllavissat comprès entre el Baluard de la Reina i el Baluard de Louvigny. Aquesta actuació permetrà arranjar l’espai que va resultar danyat en l’esllavissada que es va produir al mes d’abril de l’any passat.

logos del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència i Finançat per la Unió Europea Next Generation European Union

paeria.cat