Què és Nextgeneration

Next Generation EU és l’instrument temporal de recuperació aprovat per les institucions europees, dotat amb 750.000 milions d’euros, i que contribuirà a reparar els danys econòmics i socials immediats causats per la pandèmia del coronavirus. Aquests fons podran utilitzar-se per concedir préstecs reemborsables per un volum de fins a 360.000 milions d’euros i transferències no reemborsables per una quantitat de 390.000 milions d’euros. El desemborsament d’aquests imports es realitzarà al llarg de 6 anys, fins a finals de 2026. El pressupost a llarg termini de la UE, juntament amb Next Generation EU, serà el major paquet d’estímul mai finançat a través del pressupost de la UE. Un total de 1,8 bilions d’euros ajudarà a reconstruir l’Europa posterior a la COVID-19, que serà més ecològica, digital i resilient. L’instrument Next Generation EU assignarà recursos als Estats membres de la UE en base als projectes d’inversió que els estats han presentat, i que han d’estar emmarcats en els set àmbits emblemàtics destacats per la Comissió Europea:
  1. Tecnologies netes i acceleració del desenvolupament i l’ús de les energies renovables.
  2. Millora de l’eficiència energètica dels edificis.
  3. Foment de tecnologies netes per accelerar l’ús d’un transport sostenible, accessible i intel·ligent.
  4. Desplegament ràpid de serveis de banda ampla ràpida en totes les regions i llars, incloses les xarxes de fibra i 5G.
  5. Digitalització de l’Administració i els serveis públics.
  6. Augment de les capacitats industrials en matèria de dades en el núvol i desenvolupament de processadors d’última generació i sostenibles.
  7. Adaptació dels sistemes educatius en suport de les competències digitals i l’educació i formació professional en totes les edats. En el cas d’Espanya, la Comissió Europea va aprovar el 16 juny de 2021 el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència d’Espanya. Es tracta d’un pas important cap el desemborsament de 69 500 milions d’euros en subvencions de la UE a través del Mecanisme de recuperació i resiliència per al període 2021–2026.
Més informació:

paeria.cat