L’alcalde, Fèlix Larrosa, ha presidit avui la signatura de l’acta de replanteig que comença les obres de rehabilitació energètica de l’edifici, que tindrà usos polivalents i estarà llest d’aquí a un any
L’Ajuntament de Lleida ha iniciat avui les obres de reforma i rehabilitació energètica del Palau de Vidre, una actuació que permetrà disposar d’un nou espai multiusos i que suposa un primer pas per a potenciar els Camps Elisis com a “gran parc de la ciutat”, ha explicat l’alcalde, Fèlix Larrosa.
“La voluntat del govern municipal és guanyar més parc, fer un equipament per al públic familiar en el xalet modernista i també donar usos als edificis annexos, com el de l’Antorxa. Tenim molta feina per fer, però hem de convertir aquest espai en un parc central per als lleidatans i lleidatanes, recuperar l’essència amb la qual es va fer ja fa molts i molts anys i, sobretot, tenir un parc com es mereix la segona capital de Catalunya”, ha afirmat Larrosa, que avui ha presidit l’acte d’inici d’obres.
Larrosa, que ha estat acompanyat en l’acte pel tinent d’alcalde Carlos Enjuanes i el regidor Jackson Quiñónez, ha afegit que l’ajuntament està en converses amb el departament de Cultura de la Generalitat per a impulsar un espai de lectura o biblioteca al xalet modernista, que s’integri en els usos del parc.
“Crec que aquesta ha de ser una zona en la qual la gent passegi amb tranquil·litat i hi pugui seure. Ens agradaria que hi hagués hamaques i taules als jardins, que sigui un espai intergeneracional, de promoció de valors i de la cultura, on passen coses i que recuperem aquesta centralitat com a gran parc de la ciutat, en connexió directa amb el parc del riu”, ha indicat. També es planteja guanyar superfície de zona verda fins al Canal.
Aquest matí s’ha signat l’acta de replanteig que dona inici a les obres. L’acte ha comptat amb la participació dels equips tècnics i dels contractistes, l’UTE formada per les empreses Romero Polo i Sorigué. Les tasques se centraran ara en el desmuntatge i retirada de fusteries, vidres, mobiliari i instal·lacions. Després s’abordarà el projecte de reforma i rehabilitació energètica en si, orientat a millorar l’eficiència energètica de l’edifici, que ara és molt baixa, i altres millores d’accessibilitat, habitabilitat, seguretat i conservació.
Està previst que les obres estiguin enllestides a finals de setembre de l’any vinent i compten amb un pressupost de 6 milions d’euros, dels quals el 50% és finançat pel Programa d’Impuls a la Rehabilitació dels Edificis Públics (Pirep) dels fons Next Generation de la Unió Europea.
El projecte
La qualitat principal de la proposta és el respecte als trets característics de l’edifici, alhora que se’l dota d’elements que afavoreixen l’adaptabilitat dels espais a les necessitats de la ciutadania i la reducció del consum energètic, arribant a nivells d’eficiència per sobre del 60%.
Entre les accions que es contemplen hi ha:
- La modernització dels sistemes de climatització.
- La instal·lació de plaques fotovoltaiques.
- La substitució de la il·luminació per LED i incorporar més llum.
- La transformació d’espais i eixos de comunicació.
- El monitoratge dels consums d’aigua.
- La incorporació d’un magatzem de residus per fomentar el reciclatge.
- Habilitar carregadors elèctrics per a bicicletes.
- La instal·lació de sistemes de control de la qualitat de l’aire.
- La digitalització de l’edifici.
- La substitució de la instal·lació elèctrica.
Amb aquestes actuacions, l’edifici garanteix que sigui accessible, inclusiu i segur. Un dels aspectes que es vol subratllar és la seva polivalència, per donar servei a esdeveniments diversos i que s’adapti al llarg del temps a les necessitats de la ciutadania. A la planta baixa es mantenen usos firals i també es preveuen usos esportius, mentre que a la planta primera hi haurà una sala de conferències per a 200 persones, un hotel d’entitats i un coworking.
Arquitectònicament, la proposta genera un porxo d’accés a la façana oest del pavelló que posa èmfasi en la geometria de l’estructura que el caracteritza i crea un accés principal i un altre de secundari per la façana est.
Es genera un accés a peu de carrer a la planta baixa, que permet la millora de l’accessibilitat, el control d’accessos i generarà unes grans visuals de l’espai interior. Serà un espai diàfan per a usos firals, entre altres, que contribuirà a impulsar i dinamitzar els Camps Elisis.