La Paeria impulsa actuacions per una mobilitat més sostenible amb una inversió de 4,9 milions d’euros

La comissió informativa de Gestió de la Ciutat ha informat de la licitació d’obres per a construir nou carril bici a Rovira Roure, eixamplar la vorera a l’avinguda Indústria, pacificar el trànsit al voltant de tres escoles i per a comprar tres autobusos elèctrics

La comissió informativa de Gestió de la Ciutat ha informat avui de l’aprovació de diferents plecs de clàusules de projectes d’obres i de subministrament de material vinculats a fons europeus Next Generation per a dur a terme la corresponent licitació. Es tracta de projectes orientats tots ells a avançar en modes de transport més sostenibles i en la pacificació del trànsit i que sumen una inversió total a la ciutat de 4,9 milions d’euros.

Nou tram de carril bici a l’avinguda Alcalde Rovira Roure

Així, per una banda s’ha informat de la licitació de les obres per a construir carril bici a l’avinguda Alcalde Rovira Roure, concretament en el tram situat entre el Passeig de l’Onze de Setembre i el Gran Passeig de Ronda, al barri Camp d’Esports.

Es tracta d’un tram de 397 metres de longitud on s’habilitarà el carril bici bidireccional i segregat de la calçada. Es situarà al costat dels números imparells (on hi ha el gimnàs Viding Ekke) i la seva construcció comportarà l’eliminació d’una filera d’aparcaments en el primer tram, i del carril de circulació situat més a la dreta, en el segon. També es demolirà un petit tram de vorera. Es mantindran dos carrils per a la circulació de vehicles.

Aquest nou tram de carril bici segregat de la vorera substituirà el que hi havia a l’altra banda de Rovira Roure compartit amb la vorera, millorant així la seguretat viària en un espai de pas on hi ha l’hospital Santa Maria i l’escola Pràctiques II. També està previst millorar l’accessibilitat al transport públic amb una nova plataforma de bus i una vintena de places per a aparcament de bicicletes. Les obres duraran 3 mesos i tenen un pressupost d’execució de 232.920 €.

Ampliació de la vorera de l’Avinguda Indústria

D’altra banda, s’ha informat de l’aprovació del projecte per a ampliar la vorera dels números parells a l’avinguda Indústria, entre els carrer Llorenç Agustí i Claveria i Enginyer Pablo Agustí, al polígon Industrial El Segre. Aquesta actuació complementa la que s’està fent a la vorera de l’altra banda de l’avinguda per instal·lar-hi carril bici, i suposarà una millora important de l’accessibilitat i la seguretat viària, amb dos passos de vianants nous amb semàfor. La vorera triplicarà la seva superfície, passant a tenir una amplada mínima de 2,25 metres, i l’aparcament passarà de bateria a filera.

L’obra inclou també l’adequació de dues parades d’autobús, la millora de l’enllumenat i els serveis i la plantació de 48 arbres. El pressupost del projecte és de 1.322.718,09 euros i el termini d’execució, de 5 mesos. La superfície d’actuació és de 15.300 m².

Pacificació del trànsit en entorns escolars

La comissió ha informat de l’aprovació dels projectes per a pacificar el trànsit en el entorn de diversos centres educatius: Escola del Treball, Sant Josep de Calassanç i Pardinyes.

A l’entorn de l’Escola del Treball, s’actua als carrers Alfred Perenya, implantant passos elevats als encreuaments amb la plaça del Treball i Paer Casanoves; i al Passatge la Premsa, ampliant les voreres, que ara són molt estretes, i eliminant l’aparcament. El pressupost d’execució de l’obra és de 400.944 euros i el termini d’execució, de 5 mesos.

A l’entorn de l’escola Sant Josep Calassanç s’actua eixamplant voreres als carrers Alfred Perenya (entre Enric Granados i Alcalde Porqueras); al carrer Comtessa Elvira (que passarà a ser de plantaforma única entre Humbert Torres i la sortida de l’escola); i al carrer Penedès (entre els carrers La Garrotxa i La Selva, a la vorera dreta en sentit plaça França). El pressupost d’execució de l’obra és de 499.711,18 € i el termini d’execució, de 5 mesos.

Per últim, a l’entorn de l’escola Pardinyes, l’actuació se centra als carrers Jeroni Pujades (entre Tarragona i Anastasi Pinós) i a Anastasi Pinós (entre Jeroni Pujades i Benavarri). L’actuació inclou l’ampliació de voreres i passos elevats i la renovació del col·lector de clavegueram de Jeroni Pujades, a més de la renovació d’altres serveis i la plantació d’arbres. El pressupost d’execució de l’obra és de 336.940,15 € i el termini d’execució, també de 5 mesos.

Autobusos elèctrics

També s’ha informat de l’aprovació del plec de clàusules per al contracte de subministrament de tres autobusos elèctrics per a Autobusos de Lleida, i l’inici de la licitació per un import de 2.116.290 euros. L’entrega dels vehicles està prevista al 2024 i 2025.

Conveni amb l’Agència de l’Habitatge

Durant la sessió, s’ha informat de la proposta d’aprovació del conveni de col·laboració entre la Paeria i l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per a la gestió dels entorns residencials de rehabilitació programada (ERRP), fins a l’any 2026. S’ofereixen ajuts per a la millora energètica dels edificis amb subvencions d’entre el 40 i el 80%, que poden arribar al 100% en situacions de vulnerabilitat econòmica.

L’Ajuntament assumeix la tasca de promoció de les ajudes entre les comunitats de propietaris, l’assessorament i suport en la tramitació i l’execució de les obres complementàries d’urbanització, si s’escau. L’Agència compensarà els costos d’aquests serveis.

També s’ha tramitat l’encàrrec a l’Empresa Municipal d’Agenda Urbana, perquè dugui a terme aquestes tasques en el programa Barris de l’Oficina de Rehabilitació de l’Habitatge.

Per últim, a la comissió també s’ha donat compte de la renúncia a la subvenció amb fons Next Generation prevista per a promoure 114 habitatges de protecció oficial, amb l’objectiu d’alliberar els fons perquè altres promotors de la ciutat puguin aprofitar-los per a fer habitatge social.

Logo Unió Europea NextGeneration
Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Gobierno de España.
Logotip del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda urbana

paeria.cat