Control Estratègic de Plantes i Vessaments a través d’IA (Alca)

Inici Projectes Projectes Next Generation d’Organismes Vinculats Paeria  Projectes presentats Control Estratègic de Plantes i Vessaments a través d’IA (Alca)

Descripció

FCC Aqualia, operadora del contracte d’explotació del servei d’abastament d’aigua i sanejament a la ciutat, presenta el projecte conjuntament amb Aigües de Vallirana SA.

El document presentat ha de servir de guia per a la digitalització de l’aigua a Catalunya per contribuir a la modernització de les infraestructures del cicle de l’aigua. És a dir, que aporti en la millora de la qualitat tècnica, ambiental, social i estratègica del cicle urbà de l’aigua. Es planteja com un sistema d’adquisició, supervisió i control telemàtic del cicle integral de l’aigua. La implantació començaria en 21 municipis de les demarcacions de Lleida, Barcelona i Girona (225.373 habitants). D’aquí, que s’hagi presentat a través de l’agrupació formada per Aqualia i Aigües de Vallirana SA. L’actuació s’orienta a la digitalització de totes les infraestructures del cicle de l’aigua i compta amb la participació de cinc entitats locals de Catalunya, en concret, els ajuntaments de Lleida, Platja d’Aro, Vallirana i Sant Feliu de Guíxols i la Mancomunitat d’Aigües de Pinyana.

El projecte presenta un canvi de model de gestió del cicle de l’aigua, amb la transformació d’una gestió tradicional a un model digitalitzat i amb capacitat de centralitzar el control de les instal·lacions. El nou model és més eficient i sostenible, aplicable a totes les xarxes d’aigua. La innovació del projecte rau en el sistema de supervisió i control telemàtic, que a més de monitoritzar les dades a temps real del cicle integral de l’aigua, determini patrons de cabdal o pressió i alerti de possibles incidències o problemes. Això permetria reduir el temps de reacció i evitant problemes d’abastiment a la població.

Les inversions previstes fan referència a plans d’emergència davant de situacions de sequera; protocols de vigilància i plans sanitaris; la modelització cartogràfica i numèrica de les xarxes; actuacions de millora de l’eficiència, la digitalització i la monitorització en les infraestructures de captació de l’aigua, l’abastament, el sanejament i depuració i dels punts d’abocament d’aigües residuals assignats; i la millora o desenvolupament de sistemes d’informació i eines digitals.

El cost total del projecte és de 9.675.455,60 euros, amb una inversió prevista a la ciutat de Lleida d’uns cinc milions d’euros. L’aportació màxima de la Paeria serà del 7,4% de l’import justificat de l’actuació, a càrrec del Pla d’Inversions previst en el contracte d’explotació del servei, essent la resta del finançament a càrrec de l’operadora del servei d’abastament d’aigua i sanejament.

Presentat per FCC Aqualia amb Aigües de Vallirana SA
Convocatòria S’amplia el termini de presentació de sol·licituds a la segona convocatòria del PERTE Digitalització de l’Aigua 2023. Concessió d’ajudes per concurrència competitiva per a l’elaboració de projecte de millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua.
Cost total del projecte 9.675.455,60 €
Data presentació 15/12/2023
Convocat per Unió Europea – Next Generation EU,
Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya i
Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.
Catedral de la Seu Vella
Castell de Gardeny

paeria.cat