El carrer Riu Ebre obre al públic el nou espai renaturalitzat
Està format per un gran passeig verd de deu metres d’ample amb què es redueix el paviment d’asfalt per combatre l’efecte d’illa de calor i millorar la biodiversitat
S’han plantat 48 arbres i tres mil plantes arbustives
El tram entre Doctora Castells i l’avinguda de València, també inclou senyalització informativa del projecte i els seus beneficis per a la salut de les persones i el medi ambient
L’Ajuntament de Lleida ha obert avui al públic el nou espai renaturalitzat del carrer Riu Ebre, en el tram entre el carrer Doctora Castells i l’avinguda de València. Així, les obres endegades al gener han permès transformar aquest vial en un gran passeig verd de més de deu metres d’ample davant de la vorera dels números imparells del carrer, que també inclou la placeta del xamfrà entre el carrer Riu Ebre i l’avinguda Doctora Castells.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat de la tinenta d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana, Espai Agrari i Sostenibilitat, Begoña Iglesias, el regidor del barri de Cappont, Jackson Quiñonez, i el subdelegat del govern, José Crespin, ha visitat el nou espai renaturalitzat i ha destacat que “es tracta d’una obra que suposa un canvi important a nivell conceptual, on els vehicles deixen pas a les persones i l’asfalt deixa pas a l’arbrat i les zones enjardinades perquè la ciutadania gaudeixi d’espais de major confort. Amb aquesta actuació, el soroll dels vehicles deixarà d’impactar en els habitatges i edificis de la zona”. Pel que fa a la nova zona renaturalitzada, l’alcalde ha demanat corresponsabilitat a la ciutadania i col·laboració en el manteniment de l’espai públic.
El paer en cap ha afegit, a més, que “Lleida avança en termes de ciutat saludable, ambientalment més favorable i de major qualitat i benestar”. En aquest sentit, l’alcalde ha explicat que properament es construirà un nou bosc urbà al Secà de Sant Pere, a la zona dels miradors, que serà el quart bosc urbà de la ciutat. També s’han destacat els senders verds, que connecten zones verdes, amb l’objectiu de teixir espais verds i obres de renaturalització en tota la ciutat.
Per la seva banda, Iglesias ha remarcat que “s’han transformat 1.400 m2 d’asfalt en espais verds, plantant prop d’una cinquantena d’arbres i unes 3.000 plantes arbustives per afavorir la biodiversitat”. A més a més, una de les novetats d’aquesta renaturalització és l’aprofitament de l’aigua de pluja per mantenir humits els arbres i les plantes del carrer. Cal destacar, també, que tots els bancs i cadires que s’han instal·lat estan construïts amb materials reciclats.
Finalment, José Crespin ha afegit que “actuacions d’aquestes característiques, finançades pels Fons Next Generation, ajuden a rebaixar fins a 4 graus la temperatura de les nostres ciutats”.
L’objectiu de l’actuació, que s’emmarca en el projecte URBAN-NAT Lleida, és millorar la continuïtat del verd urbà i vertebrar la relació del barri amb el centre, canalitzant per aquest nou passeig el flux de persones que es desplacen entre aquests dos punts. Així, les obres han consistit en la demolició dels paviments existents, permetent-la millorar de la permeabilitat i la qualitat del sòl, reduint així l’efecte d’illa de calor a la zona urbana i propiciant l’augment de la vegetació. A més, s’han habilitat zones d’estada per al veïnat, amb paviment de sauló, bancs i cadires. D’altra banda, s’ha incorporat senyalització informativa sobre les actuacions dutes a terme i els beneficis de la biodiversitat en la salut de les persones i el medi ambient.
Pel que fa a la jardineria, s’han plantat un total de 48 arbres de 14 espècies diferents, entre els de port gran, mitjà, petit i de tipus arbustiu. També s’ha dut a terme la plantació de 3.028 plantes herbàcies, enfiladisses i subarbustives de 29 espècies diferents.
Una de les incorporacions més destacades són els sistemes urbans de drenatge sostenible, que ajuden a la infiltració de l’aigua de pluja al subsol i eviten possibles inundacions quan es produeixen pluges intenses.
Pel que fa a la mobilitat, a més de les dues voreres i el carril bici ja existent a l’altra banda del nou passeig, el carrer manté els dos sentits de circulació per a vehicles i una de les dues fileres d’aparcaments.
El carrer Riu Ebre forma part del corredor verd transversal inclòs en el traçat de les Sendes arbrades i ombrejades i de la Connexió de la Xarxa Natura 2000, que travessa el municipi pel centre de la ciutat. S’ha triat per la seva amplada, de prop de 30 metres de secció, i la seva funció de connexió per a vianants del barri de Cappont amb el Centre Històric a través de la passarel·la del Liceu Escolar i la plaça Blas Infante.
Aquesta acció s’inclou en el projecte URBAN- NAT Adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de Lleida, que s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea. Les subvencions estan convocades a través de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), per fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.



