Inici Projectes Projectes Next Generation d’Organismes Vinculats Paeria Projectes no concedits Digitalització del cicle integral de l’aigua – Catalunya
Descripció
El projecte és per a la modernització i millora la qualitat dels serveis municipals d’aigua. Les actuacions tindran un impacte directe en la sostenibilitat i afavorirà l’eficiència de la xarxa d’abastament i sanejament, ja que es redueix el consum d’aigua i el consum energètic i les pèrdues a les xarxes de subministrament.
El projecte, elaborat per Aqualia, planteja una xarxa sensoritzada que permetrà una resposta molt més ràpida a les fuites d’aigua i que suposa una millora considerable per a l’usuari final. Impulsa l’ús de les noves tecnologies de la informació en el cicle integral de l’aigua, per millorar-ne la gestió, augmentar-ne l’eficiència, reduir les pèrdues a les xarxes de subministrament i avançar en el compliment dels objectius ambientals marcats per la planificació hidrològica i les normatives internacionals.
Es proposen 840 actuacions a les instal·lacions d’aigua potable, i clavegueram, com la instal·lació de comptadors intel·ligents, sistemes de telecontrol de les instal·lacions, sectorització de les xarxes, millores tecnològiques de cartografia i sistemes de control de la qualitat d’aigua en temps real, entre moltes altres, totes basades en la modernització i la digitalització.
La telegestió és la base del projecte de digitalització del procés de l’aigua. Es tracta de monitoritzar les diferents actuacions dins del cicle integral de l’aigua, per controlar l’estat de la xarxa i reduir les pèrdues ajustant el cabal a la demanda. També facilita la detecció de possibles incidències inherents a la xarxa , donant una resposta ràpida.
Amb el control òptim, es disposarà de la major quantitat de dades extretes directament de la xarxa. Per això, el projecte contempla la instal·lació de 575 sensors a les xarxes d’abastament i sanejament, controlats per més de 100 estacions remotes i la monitorització de més de 1.500 senyals que puguin aportar la informació de manera més real possible al sistema de gestió. També inclou la instal·lació de 55.445 comptadors intel·ligents que, mitjançant Intel·ligència Artificial i una plataforma multicanal, garantiran una gestió intel·ligent i eficient del cicle de l’aigua a Lleida. Altres actuacions previstes en el projecte són la instal·lació de més de 25 punts de control del sobreeixit al medi de la xarxa de clavegueram, 27 equips de monitorització energètica, 18 punts de control de la qualitat de l’aigua en temps real i 55 punts de monitorització de pressions.
Les avantatges de cara a l’usuari són diverses: la lectura del comptador sense necessitat d’accedir a la comunitat o l’habitatge individual (evita les lectures estimades); que l’usuari pugui conèixer el seu consum diari des de l’aplicació Aqualia Contact per a telèfons mòbils, o detecta fuites a l’ interior de l’habitatge.
Les obres que es realitzin quedaran en propietat de la Paeria quan s’extingeixi el contracte del servei, a excepció de l’actuació “TI Aqualia live”. Si s’aprova l’ajuda, abans de realitzar qualsevol actuació, es presentarà el projecte tècnic d’obres i instal·lacions a la Paria.
Presentat per FCC Aquàlia, SA, adjudicatària del contracte de l’explotació del servei d’abastament d’aigua i sanejament del terme municipal de Lleida.
Convocatòria | per a la concessió d’ajudes per concurrència competitiva per a l’elaboració de projectes de millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua i la primera convocatòria de subvencions (2022) per concurrència competitiva per a l’elaboració de projectes de millora de l’eficiència del cicle urbà de l’aigua (dins el PERTE – digitalització del cicle de l’aigua). |
Data presentació | 09/02/2023 |
Resolució provisional | 27/09/2023 - desestimat |
Convocat per | Unió Europea – Next Generation EU, Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d’Espanya i Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic. |