Dos anys de l’inici del porta a porta a Pardinyes i Balàfia amb increment de la recollida selectiva de residus

A Ciutat Jardí i Vila de Montcada també van augmentar les dades de recollida selectiva quan es va posar en marxa el nou model de recollida porta a porta el 2018. El 2021, es va fer passar a fer la recollida separada del paper i dels envasos i enguany, en aquesta zona, s’ha ampliat el sistema del porta a porta amb la instal·lació de contenidors de fracció orgànica per als habitatges plurifamiliars

La recollida selectiva a la zona de Pardinyes i Balàfia es va duplicar fa dos anys amb la implantació del sistema porta a porta. La Paeria va iniciar el març del 2021 la implantació d’aquest model de recollida a unes zones determinades dels dos barris lleidatans, amb l’obtenció d’uns resultats que s’han capgirat. Del 37% que s’havia registrat fins aleshores es va passar al 69% ja en les primeres setmanes, una xifra que s’ha mantingut en els dos primers anys d’execució del nou model. El porta a porta a Pardinyes i Balàfia s’adreça a 3.764 habitatges i 300 comerços, amb una població de 7.530 habitants (el que representa un 5,4% de la població de Lleida).

Les dades són igualment satisfactòries a la Ciutat Jardí i Vila de Montcada, les primeres zones de la ciutat on el porta a porta es va portar a terme. En aquest cas, per reforçar el porta a porta es va fer una campanya de reforç fa dos anys i es va fer el canvi a cinc fraccions de recollida. El paper i els envasos es recollien inicialment de forma conjunta, amb el format multiproducte, i es va passar a fer de manera separada. Això va permetre incrementar el registre de recollida selectiva, quasi multiplicat per tres, fins a arribar al 89%. El model del porta a porta a Ciutat Jardí i Vila de Montcada es fa a 1.400 habitatges, amb una població de 3.945 habitants (és el 2,8% de la població de Lleida).

En aquesta zona de la ciutat, es van instal·lar també nous contenidors de fracció orgànica per als habitatges plurifamiliars, per facilitar la recollida d’aquesta fracció. A finals del mes de gener d’enguany, es van col·locar al barri de Ciutat Jardí 8 contenidors amb tancament per a la fracció orgànica davant dels habitatges plurifamiliars. L’acció es va complementar amb una campanya informativa per informar del funcionament del nou contenidor als veïns i veïnes i es van entregar els clauers per a l’obertura únicament als usuaris dels habitatges afectats. En el primer mes de funcionament, els contenidors es van mantenir oberts fins que tothom qui els havia d’utilitzar tingués la clau per accedir-hi. Passades aquestes quatre setmanes, es van tancar perquè es fes un ús correcte dels contenidors.

S’ha de recordar que aquestes actuacions han estat finançades a través de la subvenció de l’Agència de Residus de Catalunya per a projectes de foment de la recollida selectiva de residus municipals per l’any 2021, en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència, que és finançat pels fons europeus NextGenerationEU.

Bosses de residus classificats
Operaris de neteja de servei
Logo Unió Europea NextGeneration
Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Gobierno de España.
Logo Next Generation Catalunya
Logotip de la Generalitat de Catalunya

paeria.cat