La Paeria activa el Pla Iglú davant la previsió de baixes temperatures nocturnes a Lleida

S’activa demà, 9 de novembre, a les 18 h al Pavelló 3 de Fira de Lleida

Els objectius són prevenir les conseqüències que el fred pugui tenir en les persones transeünts, que dormen al ras o residents a Lleida en situació precària pel que fa a l’habitatge

En previsió del descens de temperatures els propers dies, l’Ajuntament de Lleida inicia el Pla Iglú 2023 – 2024, demà, dia 9 de novembre, a les 18 h.

En aquesta ocasió s’habilita novament el Pavelló 3 de Fira de Lleida, amb capacitat de pernoctació per a 70 places, ampliables a 100, si es donen pics de fred més rigorós. L’accés a les instal·lacions comportarà poder accedir a servei de dutxes, consigna, autobugaderia, sopar i pernoctació fins a les 9 h de l’endemà al matí.

El programa d’allotjament hivernal d’urgència es gestiona des de la Regidoria d’Acció i Innovació Social durant els mesos de fred. A banda de l’acollida, també preveu l’atenció i valoració professional de les persones en situació de sense sostre des de l’àrea d’inclusió social.

També estarà operatiu el servei d’allotjament d’urgència per a persones sense llar gestionat per la Fundació Jericó per a aquelles persones que hagin estat valorades especialment vulnerables i necessitin un recurs més especialitzat per edat, gènere o altres causes sanitàries.

Els objectius del Pla Iglú són prevenir les conseqüències que el fred pugui tenir en la població amb pocs recursos, bé es tracti de persones transeünts o que dormen al ras o residents a Lleida en situació precària pel que fa a l’habitatge. També pretén oferir els recursos necessaris per a cada situació de necessitat que es plantegi a conseqüència del fred, de manera que aquesta població no pateixi els seus efectes i rebi l’atenció adient. A més, el Pla Iglú permet generar mecanismes d’adhesió a plans de treball socials que permetin treballar per millorar la seva situació de vulnerabilitat

Els serveis que s’ofereixen a les persones que s’acullen al Pla Iglú són:

-Atenció social, entrevistes i acompanyament amb treballadores socials i educadores per valorar la situació personal, determinar quines són les seves necessitats, establir plans de treball per millorar la seva autonomia i la seva situació i concretar quin ús pot fer dels recursos

-Dutxes i consigna

-Pernoctació amb llits

-Àpats d’esmorzar i sopar

-Autobugaderia per a roba personal

-Atenció socioeducativa al carrer amb educadors i educadores socials que fan seguiment, intervenció educativa i acompanyament als recursos a aquelles persones que pernocten al carrer o viuen en infrahabitatges

-Equip PSI social per al tractament de persones amb trastorn mental sever que pernocten al carrer

Les 2 situacions del Pla Iglú:

El Pla Iglú preveu dues situacions

Situació 1: s’activa quan la previsió meteorològica anuncia temperatures nocturnes inferiors a 2 ºC i/o per situacions meteorològiques adverses. En aquest moment, a l’allotjament s’acullen persones que pernocten al carrer per prevenir els riscos i els efectes adversos que pot tenir la baixa temperatura. Els cossos de seguretat i l’equip d’educadors de carrer fan recerca de persones que pernocten al carrer i les informen de la possibilitat d’allotjar-se a l’equipament destinat a l’acollida nocturna d’urgència. Si és necessari, les acompanyen a l’allotjament. Si malgrat tot, les persones intervingudes no hi volen anar, es respecta la seva decisió.

Situació 2: allotjament hivernal d’urgència. Independentment de la temperatura, durant els mesos de fred, les persones en situació de sense sostre poden accedir a l’allotjament hivernal, prèvia entrevista amb les professionals de l’àrea d’inclusió que valoraran cada cas i establiran les condicions de l’estada.

Gestió i organització

Pel que fa a la gestió i els recursos humans, la direcció, la coordinació, l’organització i el funcionament del pla són responsabilitat exclusiva de l’Ajuntament de Lleida, en coordinació amb els Mossos d’Esquadra. El Pla d’atenció a les persones està dirigit per la Regidoria d’Acció i Innovació Social i una part d’aquesta atenció es gestiona mitjançant un contracte amb la Fundació Sant Joan de Déu Terres de Lleida.

El Pla Iglú es va aplicar a la ciutat de Lleida per primer cop l’hivern del 1990-1991 per atendre les persones sense sostre. El pla d’acolliment de persones que es troben al carrer durant l’hivern és coordinat pel Departament de Protecció Civil de la Regidoria de Seguretat, Mobilitat i Civisme de l’Ajuntament de Lleida, amb la participació de la Regidora d’Acció i Innovació Social, la Guàrdia Urbana de Lleida i el Cos dels Mossos d’Esquadra de la Generalitat de Catalunya a la demarcació de Lleida.

El projecte es desenvolupa amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) de l’Estat, que compta amb el finançament de la UE – NextGenerationEU.

Logo Unió Europea NextGeneration
NextGenerationCatalunya
Generalitat

paeria.cat