La Paeria aposta per 14 projectes propis i set de vinculats amb un pressupost de més 124 milions d’euros per als fons Next Generation

Miquel Pueyo considera estratègic el rellançament de l’economia lleidatana i anima la ciutadania a implicar-se en les propostes presentades i a presentar-ne noves.

L’Ajuntament de Lleida ha presentat avui els 14 projectes propis i set de vinculats, pressupostats amb 124,64 milions d’euros, amb què aposta per als fons europeus per a la transformació digital i ecològica Next Generation. Aquest conjunt d’iniciatives inclouen un total de 46 actuacions, set de les quals proposades per organismes vinculats, Institut Municipal d’Ocupació, Turisme de Lleida, Fira de Lleida i Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari.

“Aquest plantejament és, però, només un punt de partida, la versió 1.0 amb la qual, com a Ajuntament de Lleida, treballem i a la qual anirem incorporant-hi nous actors i noves actuacions” ha remarcat l’alcalde Miquel Pueyo en la presentació. El paer en cap ha convidat la ciutadania a incorporar noves propostes o participar en les ja creades a través d’un formulari de participació. En aquest sentit, també s’ha fet públic el dossier amb els projectes per tal de facilitar la incorporació d’idees.

Amb l’objectiu d’avançar en aquesta iniciativa clau per a la recuperació de la ciutat, el paer en cap ha signat avui el decret per constituir formalment el Consell Tècnic Next Generation Lleida, encapçalat pel coordinador general de la Paeria, Josep Maria Sentís.

Miquel Pueyo ha remarcat que considera estratègic el rellançament de l’economia lleidatana, el plantejament de Lleida com a una ciutat més verda, sostenible i saludable i la modernització i digitalització del teixit industrial i de les PIME així com la recuperació del turisme i l’impuls de l’emprenedoria.

La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, ha remarcat que els projectes proposats compleixen àmpliament els Objectius de Desenvolupament Sostenible, d’acord amb la voluntat i el compromís del Govern de la Paeria. Es basen, també en el Pla d’Actuació Municipal (PAM) i en els acords de la Mesa Transversal constituïda el passat setembre amb la participació dels principals actors de Lleida per abordar la recuperació de la ciutat davant el desafiament de la Covid-19.

Els 14 projectes (amb un total de 39 actuacions) liderats directament per la Paeria preveuen una inversió de 118.4 milions d’euros. Els altres set encapçalats per l’IMO, el PCiTAL, Fira de Lleida i Turisme de Lleida enen un pressupost de 6,24 milions d’euros.

La dotació prevista en cada projecte és orientativa i anirà en funció del detall de la convocatòria dels Next Generation: “tenim, doncs, una mena de carta als Reis pensada, treballada i consensuada que esperem que sigui el més viable possible”, ha explicat l’alcalde.

Els 14 projectes de l’Ajuntament de Lleida s’engloben en quatre grans grups:

Primer grup – Transformació verda, amb els projectes de:

  • Transformació ecològica, economia local i acció climàtica a través de “Nodes climàtics urbans”: concentració d’edificis d’alta eficiència tèrmica i energètica que disposin d’autoproducció d’electricitat i incorporin elements naturals.
  • Mobilitat Sostenible 2030: potenciar els desplaçaments en bicicleta.
  • Lleida municipi #residuzero: bona gestió dels residus per estalviar recursos i afavorir l’economia circular.

Segon grup – Transformació digital, amb els projectes de:

  • Digitalització dels llocs de treball: la tecnologia com a palanca de canvi i oportunitat.
  • Intel·ligència artificial aplicada als serveis d’informació, atenció ciutadana i serveis socials.
  • Big Data per aconseguir una gestió municipal més eficient.
  • Virtual Lleida, de la boira al núvol per aconseguir la virtualització d’espais, fons patrimonials i museístics de la ciutat.
  • Laboratori de creació visual/Festival de Mapping: creació d’una residència o laboratori de creació audiovisual lligada a les tecnologies digitals i l’impuls d’un festival de mapping.

Tercer grup – Modernització i digitalització de les PIME, amb els projectes:

  • Fab Lab Lleida: nou espai comunitari i col·lectiu d’experimentació, fabricació i creació digital amb equips informàtics, tecnologies 4.0 i altres.
  • Projecte de digitalització comercial.
  • Projecte de reactivació dels polígons industrials de Lleida.
  • Bioeconomia circular en la valorització de les dejeccions ramaderes i altres subproductes agroalimentaris.

El quart grup fa referència a l’atenció a les persones amb els projectes:

  • Reactivem els espais de convivència amb la creació d’eixos verds dins i fora de la ciutat per connectar parcs i espais verds.
  • Seniotic, nou model d’autonomia i atenció a les persones, per posar les TIC al servei de la cura de la gent gran.

Els set projectes de l’IMO, el PCiTAL, Fira de Lleida i Turisme de Lleida inclouen iniciatives relatives a l’empoderament tecnològic, el foment de l’economia de la cura, el Digital Innovation Hub Sector Agro, l’optimització energètica i de sostenibilitat, les fires per la innovació, transformació digital i sostenibilitat, la digitalització dels agents turístics o la provisió de bicicletes elèctriques per a les rutes turístiques.

paeria.cat