La Paeria estableix un recorregut per camins rurals que connectarà els espais naturals de més interès del terme de Lleida

A partir del febrer es faran obres per promoure la renaturalització, l’augment de la biodiversitat i l’ús lúdic de l’eix que enllaça la zona de Mas de Melons, Alfés i Torreribera fins a les Basses de Sucs i Alcarràs

Les actuacions previstes, finançades amb fons europeus, inclouen la plantació d’un miler d’arbres i més de 3.000 arbustos, la recuperació de zones humides i la creació de refugis de fauna i àrees de descans

L’Ajuntament de Lleida durà a terme un projecte per establir un recorregut que connecti els espais naturals de més interès del terme municipal, inclosos a la Xarxa Natura 2000, des de Mas de Melons, Alfés i Torreribera fins a les Basses de Sucs i Alcarràs a través dels camins rurals existents.

Es tracta d’una actuació que forma part del projecte amb finançament europeu URBAN-NAT Lleida, destinada a promoure la renaturalització i l’augment de la biodiversitat dels espais i la seva adequació per a ús lúdic, alhora que es millora la connexió entre l’àmbit urbà i rural.

Les obres previstes contemplen l’adequació de l’entorn dels camins per millorar la connectivitat entre 14 espais d’interès ambiental. Per a fer-ho, es planteja la restauració ecològica de l’itinerari mitjançant plantacions, conduccions d’aigua i la col·locació de refugis de fauna, a més de la recuperació de zones humides naturals i la generació d’altres de noves.

També es fomentarà l’ús social del camí com espai de passeig amb el seu ombreig, la creació de 4 noves àrees de descans (a les zones d’Alfès i la Cerdera) i la millora de la senyalització.

Es preveu la plantació d’un total de 1.013 arbres i 3.283 arbustos, amb espècies triades per la seva adaptació a les condicions àrides del territori de secà, i l’eliminació de vegetació al·lòctona i altres elements no naturals. Les plantacions estan dissenyades pensant en la millora de la biodiversitat i en la generació d’11 espais que actuïn com a refugis climàtics, amb una cobertura arbòria conjunta de 9.117 m².

Pel que fa a les zones humides, s’ha identificat diferents punts d’interès al llarg del recorregut, com són petites basses temporals a la zona de secans de Mas de Melons i Alfès, com les dues basses d’Astó-Cogullada, i petits embassaments permanents a la zona de regadiu de Sucs. S’hi plantegen accions d’aplicació de rocalla als marges, la plantació de vegetació que pot arrelar dins de l’aigua, la millora de la conducció de l’aigua per les cunetes per proveir d’aigua les basses temporals, entre d’altres.

El projecte està en tràmits d’adjudicació i té un pressupost d’execució per contracte de 122.771,5 euros. L’actuació s’iniciarà durant el mes de febrer.

Les intervencions es plantegen en camins o finques de titularitat municipal, amb una longitud total de 68.112 metres, dels quals 42.659 corresponen al tram principal en sòl rústic; 16.406 a trams amb recorreguts desdoblats; i 9.047 al tram urbà. Aquesta part de dins de la ciutat és objecte d’una altra actuació dins el mateix projecte URBAN-NAT, per a promoure les sendes urbanes arbrades, connectant així tot aquest eix de camins.

El projecte URBAN- NAT d’adaptació al canvi climàtic i millora de la biodiversitat de Lleida, s’emmarca en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, finançat per Fons Next Generation de la Unió Europea. Les subvencions estan convocades a través de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO), per fomentar actuacions dirigides a la renaturalització i resiliència de les ciutats, per fer front al canvi climàtic.

Logo Unió Europea NextGeneration
Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.

paeria.cat