Es presentarà a la convocatòria per crear una oficina d’impuls i acompanyament a aquest tipus de comunitats a Lleida, convocada per l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía, dins el PRTR i els NGEU
Es contractarien dues persones, amb perfil tècnic i dinamitzador, i la seva tasca donaria suport al treball que ja fa l’Agència de l’Energia de Lleida en el foment de l’eficiència energètica i les energies renovables
La Paeria impulsarà la creació de comunitats energètiques que puguin fer projectes col·lectius de millora de l’eficiència energètica o de construcció de sistemes d’energies renovables. Això ho farà, tal com s’ha aprovat a la Junta de Govern Local, a través d’un projecte per crear una oficina d’impuls i acompanyament a aquest tipus de comunitats a Lleida, que presentarà a la convocatòria de l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.
El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat del regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, ha explicat en què consisteix el projecte, que contempla la contractació de dues persones, amb formació en l’àmbit, que estaran en contacte directe amb la ciutadania per informar, assessorar i acompanyar en qüestions d’estalvi i sostenibilitat en comunitats energètiques. Pueyo ha comentat que l’Ajuntament, d’acord amb els compromisos contrets al Pla del Clima de fer front al canvi climàtic i disminuir les emissions de gasos d’efecte hivernacle, ha desenvolupat en els darrers quatre anys un treball intens en aquesta direcció amb l’Agència de l’Energia de Lleida. El treball de la nova Oficina de Transformació Comunitària (OTC) es focalitzaria en quatre línies d’actuació:
- El suport i l’acompanyament a les comunitats energètiques existents a Lleida.
- la consolidació de comunitats detectades en les experiències de compres col·lectives per ampliar l’abast dels projectes que han realitzat.
- l’impuls de la creació de noves comunitats, mitjançant accions de sensibilització, formació i d’assessorament tècnic amb entitats potencials que s’han detectat.
- coordinació i treball conjunt amb les altres iniciatives supramunicipal al territori.
Així, en el marc del projecte, s’han previst actuacions com la contractació del personal tècnic, amb un perfil tècnic i dinamitzador; el pla de màrqueting social i social, i de difusió a xarxes socials i la pàgina web; accions de sensibilització i també de formació, entre altres. Si s’aprova la sol·licitud, es preveu iniciar el projecte l’1 de maig d’enguany i la seva finalització el 30 de setembre del 2025.
L’oficina actuaria dins l’àmbit del municipi de Lleida i ha elaborat un pla de treball coordinat amb altres entitats del territori com l’Associació Leader Ponent, amb la que preveu la coordinació d’activitats i accions per promoure la sostenibilitat i l’eficiència energètica. La inversió per tirar endavant amb la creació de l’OTC és de 272.800 i s’optaria a una subvenció de 204.800 euros.
El regidor ha explicat que, com a govern de la ciutat, “defensem el concepte de democratització de l’energia, de sobirania energètica, i les comunitats energètiques són uns instruments potents per avançar en aquest concepte.” Rutllant ha afegit que determinats agents de la ciutat, com comunitats de veïns, associades amb empreses o administracions, poden crear aquest sistema de comunitat que permet generar i compartir energia, treballar per l’eficiència energètica i fer aquets passos que permeten la sobirania i aquest treball per lluitar contra el canvi climàtic.
S’ha de remarcar que dins de les accions previstes per l’Ajuntament de Lleida per disminuir les emissions de CO2 del municipi, els darrers quatre anys, l’Agència de l’Energia de la Paeria ha promogut quatre compres col·lectives d’instal·lacions fotovoltaiques unifamiliars, fet que fomenta les relacions de cooperació entre el veïnatge, promociona la cultura energètica i democratització de l‘energia i estreteix vincles a la comunitat. De fet, l’Agència ha fet un treball intens d’acompanyament personalitzat i de relació de proximitat amb la ciutadania i el teixit empresarial i social. La nova OTC actuaria també de forma coordinada amb les iniciatives municipals desplegades al municipi per a l’impuls de la transició a la ciutat i també en l’àmbit territorial.
L’Ajuntament de Lleida ha marcat com a una de les serves prioritats avançar en el desenvolupament sostenible del municipi que implica, entre d’altres, d’assolir els compromisos climàtics que passen per un model de ciutat que promogui projectes d’estalvi, d’eficiència energètica i d’energies renovables. En aquest compromís, ha elaborat el Pla del Canvi Climàtic de Lleida, la creació de l’Oficina única de Rehabilitació o l’esmentada Agència de l’Energia de Lleida.