La sostenibilitat i la digitalització seran les prioritats en l’aplicació dels fons Next Generation de la Unió Europea a Catalunya

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha participat avui en la reunió convocada pel Govern de la Generalitat amb el món local per bastir una estratègia conjunta per la gestió d’aquests fons per la recuperació econòmica.

El Paer en Cap, Miquel Pueyo, ha participat avui en la reunió convocada pel vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, amb representants de les institucions locals catalanes per a tractar sobre la gestió dels fons europeus de recuperació Next Generation-EU, en la qual s’ha explicat l’estratègia de gestió d’aquest finançament des de Catalunya.

L’alcalde ha destacat la importància de fer “un front comú entre les diferents administracions per tal d’agilitzar tràmits i aprofitar millor l’oportunitat de transformació que oferiran aquests fons europeus i en la qual Lleida ha de participar”.

L’estratègia catalana de gestió d’aquests fons prioritzarà àmbits que es consideren transversals a tot el territori i en els quals tenen interessos comuns tant els ajuntaments com les diputacions, com són la transformació digital i la transició energètica i la sostenibilitat.

La Generalitat ha proposat la creació de dos nous ens per garantir una gestió eficaç d’aquests projectes: el Consorci català per a la sostenibilitat del territori, centrat en l’àmbit de l’habitatge, urbanisme, infraestructures, mobilitat i eficiència energètica; i el consorci català pels serveis de digitalització, per a impulsar programes de transformació digital de sectors, territoris i administracions públiques. Els consorcis podrien obrir línies d’ajuts i subvencions, prestar assessorament jurídic i tècnic als municipis, donar-los suport en matèria de contractació pública i de convocatòria de licitacions.

Els assistents han considerat positiva la proposta i la Generalitat treballarà en la definició d’aquests consorcis en les pròximes setmanes, a l’espera d’una trobada en les pròximes setmanes i en funció també del calendari electoral.

La reunió, que s’ha celebrat de forma telemàtica, ha comptat també amb la participació de la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó; el conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa; així com els secretaris generals d’Economia i Hisenda, Albert Castellanos; Empresa i Coneixement, Jordi Cabrafiga; Administració Local i Relacions amb l’Aran, Miguel Àngel Escobar; i Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer.

Per part del món local, a més de Pueyo en representació de la Paeria, han assistit els presidents de les quatre diputacions; els alcaldes de Barcelona, Girona i Tarragona, juntament amb membres de l’àrea metropolitana de Barcelona; la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya i la vicepresidenta de l’Associació Catalana de Municipis.

paeria.cat