Les obres de rehabilitació del Palau de Vidre, a punt d’inici

L’alcaldessa accidental, Begoña Iglesias, ha destacat que s’inclouen millores d’accessibilitat, seguretat i estalvi energètic, respectant la seva catalogació d’edifici patrimonial pel seu valor històric i arquitectònic

El projecte forma part del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern, finançat amb els fons #NextGenerationEU

L’alcaldessa accidental, Begoña Iglesias, ha rebut aquest divendres el projecte executiu de les obres de rehabilitació del Palau de Vidre, als Camps Elisis, de mans de la firma adjudicatària UTE Palau de Vidre. En els pròxims dies començaran les tasques prèvies, entre les quals, el tancament perimetral i el buidat de l’immoble, per tal de poder iniciar el gruix dels treballs el pròxim setembre.

L’objectiu principal de la intervenció és aconseguir un edifici de molt baix consum i incloure millores d’accessibilitat, habitabilitat, seguretat i conservació, respectant la catalogació d’aquest element patrimonial. Iglesias ha agraït a l’anterior equip de govern el treball fet per accedir a l’ajuda que s’ha concedit dins el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern i finançada amb els fons #NextGenerationEU.

“Es tracta d’una actuació molt esperada a Lleida perquè representarà un pas endavant per a un edifici que ens ha de caracteritzar com una ciutat moderna però que no oblida la seva història”, ha assenyalat l’edil.

El Palau de Vidre es troba al parc dels Camps Elisis i està catalogat com a edifici patrimonial pel seu valor històric i arquitectònic. Construït el 1965, va ser un referent en innovació constructiva i tecnològica del brutalisme. La seva estructura és de formigó i els tancaments són de vidre. Fins ara el Palau estava, gestionat per Fira de Lleida.

Tallers d’urbanisme per definir els usos

L’alcaldessa accidental ha anunciat que els usos del Palau de Vidre es definiran en els Tallers d’Urbanisme que la Paeria posarà en marxa al setembre com a nova eina de participació ciutadana.

El projecte, amb un cost de quasi 6 milions d’euros, compta amb el finançament europeu de tres milions i de tres milions d’euros a càrrec de la Paeria.

La convocatòria de les ajudes estableix que les obres han d’estar finalitzades el setembre del 2024.

Rehabilitació energètica del Palau de Vidre

Al lliurament i presentació del projecte executiu han assistit els representants de l’UTE Palau de Vidre (Antoni Romero i Àlex Perpinyà, de Romero Polo, i Josep M Verdú, de Sorigué), i Josep M Burgués, de BR29, que ha detallat les seves característiques (fes clic aquí per visualitzar document PDF).

La qualitat principal de la proposta és el respecte als trets característics de l’edifici, ja que els mostra alhora que se’l dota d’elements que afavoreixen l’adaptabilitat dels espais a les necessitats de la ciutadania.

Entre les accions que es contemplen hi ha:

  • La modernització dels sistemes de climatització.
  • La instal·lació de plaques fotovoltaiques.
  • La substitució de la il·luminació per LED i incorporar més llum.
  • La transformació d’espais i eixos de comunicació.
  • La monitorització dels consums d’aigua.
  • La incorporació d’un magatzem de residus per fomentar el reciclatge.
  • Habilitar carregadors elèctrics per a bicicletes.
  • La instal·lació de sistemes de control de la qualitat de l’aire.
  • La digitalització de l’edifici.
  • La substitució de la instal·lació elèctrica.

Amb aquestes actuacions, l’edifici garanteix que sigui accessible, inclusiu i segur. Un dels aspectes que es vol subratllar és la seva polivalència, per donar servei a esdeveniments diversos i que s’adapti al llarg del temps a les necessitats de la ciutadania.

La proposta genera un porxo d’accés a la façana oest del pavelló que posa èmfasi en la geometria de l’estructura que el caracteritza i crea un accés principal i un altre de secundari per la façana est.

La planta baixa es desdobla al primer tram des de l’accés principal per generar un accés a peu de carrer que permet la millora de l’accessibilitat, el control d’accessos i generarà unes grans visuals de l’espai interior. Serà un espai diàfan per a usos de caire firal, entre altres, que contribuirà a impulsar i dinamitzar els Camps Elisis.

L’expedient de redacció del projecte i d’execució d’obres es va aturar per un recurs especial interposat contra l’adjudicació d’aquestes dues funcions i que el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic va emetre una resolució favorable per tirar endavant amb la redacció i l’execució del projecte.

Logo Unió Europea NextGeneration
Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Gobierno de España.
Logotip del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda urbana

paeria.cat