El Paer en Cap, Miquel Pueyo, acompanyat dels tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet, ha anunciat avui la concessió d’un ajut de 3 milions d’euros de fons europeus per afrontar aquesta obra, que es completaran amb 3 milions més de fons municipals.
L’actuació permetrà resoldre una assignatura pendent de la ciutat i dignificar els Camps Elisis i la Fira, amb un edifici que passarà a ser més sostenible i amb usos polivalents, oberts al barri de Cappont i la resta de la ciutat, han explicat.
La Paeria afrontarà la reforma del Palau de Vidre dels Camps Elisis l’any vinent, gràcies a la concessió de tres milions d’euros del Programa d’Impuls a la Rehabilitació d’Edificis Públics (PIREP) d’entitats locals, en el marc dels fons europeus Next Generation, que es complementaran amb una aportació directa municipal de tres milions més per a fer possible aquesta actuació.
El Paer en Cap, Miquel Pueyo, acompanyat dels tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet, ha volgut felicitar avui personalment els tècnics responsables d’aquest i altres dels projectes europeus que està tramitant la Paeria, i ha destacat que en aquesta convocatòria la proposta municipal ha obtingut la novena millor puntuació entre un miler de projectes presentats.
El Palau de Vidre és un edifici que des de fa anys s’havia anat degradant en tots els sentits. Vam creure que li havíem de donar una oportunitat per la via d’una reforma plena, integral, i això només es pot fer amb la combinació dels recursos que nosaltres buscarem i dels recursos europeus”, ha afirmat Pueyo.
L’actuació anirà encaminada especialment, ha afegit l’alcalde, a la millora de l’eficiència energètica, que ara és gairebé inexistent, i inclourà substituir tots els vidres per un nou sistema intel·ligent, més adaptat al clima de Lleida, així com nous equips de telecontrol i gestió, enllumenat LED, etc. També s’instal·laran plaques solars a la teulada, amb una potència de 100 kW, que permetrà abastir d’energia també altres edificis pròxims.
Pel que fa als usos de l’immoble, Pueyo ha indicat que “el que farem és buidar l’edifici i plantejar unes estructures internes més lleugeres, que es puguin moure i serveixin per a crear sales més petites o més grans” segons les necessitats, que poden incloure, ha apuntat usos firals, culturals, esportius o un hotel d’entitats “que pugui aprofitar la vitalitat associativa del barri de Cappont” i la resta de la ciutat.
Postius ha destacat igualment la qualitat dels projectes que elaboren els tècnics municipals i ha assenyalat que aquest projecte suposarà “un abans i un després pel Palau de Vidre i recuperar l’orgull per aquest edifici que va ser pioner i que mostrava ara una imatge que a ningú li agradava”.
Pel que fa als terminis, ha precisat, es planteja poder disposar abans de final d’any del projecte bàsic, perquè pugui aprovar-se al gener, dur a terme la licitació de les obres al primer trimestre de 2023 i adjudicar-les entre maig i juny per a iniciar-les tot seguit. L’objectiu és tenir l’obra acabada a finals de 2024 per a poder complir amb els terminis que fixa la convocatòria europea i que són molt exigents.
“Vull destacar que fem un pas endavant en una altra d’aquestes carpetes històriques de la ciutat de Lleida. Aquesta és una peça d’una actuació integral a tot l’espai dels Camps Elisis, un espai emblemàtic al centre de la ciutat en el qual la inacció durant molts anys ha portat que ara calgui fer-hi una inversió costosa, però no ens ha espantat el repte”, ha afirmat Postius, qui ha recordat que l’actuació al Palau de Vidre es complementa amb la pròxima construcció del nou pavelló de Fira de Lleida, amb la sol·licitud d’una ajuda a la Generalitat per a rehabilitar l’antic Xalet dels Camps Elisis, amb l’ampliació de l’escola Camps Elisis a l’espai de l’antiga piscina coberta i l’arranjament del Pavelló Antorxa.
Pel que fa al finançament de l’actuació, Freixanet ha indicat que la Paeria demanarà un crèdit que inclourà el cofinançament de totes les actuacions finançades amb fons europeus que ho requereixin. La previsió és portar al ple la contractació d’aquest crèdit d’inversió entre febrer i març de l’any vinent, quan es pugui quantificar la quantitat final, que de moment és d’uns 8 milions d’euros, a falta de resoldre diverses convocatòries.
“Són uns diners que podrem tornar al cap dels anys i ens permetran fer aquesta transformació urbana tan necessària. Es farà amb un crèdit d’inversió i el retorn del finançament és amb molt bones condicions”, ha declarat Freixanet, qui també ha recordat que continua pendent la resolució de la segona convocatòria dels fons PIREP, a la qual la Paeria s’hi ha presentat amb els projectes de rehabilitació de l’antic convent de les Josefines, el Casino i Santa Teresa.