La Paeria presenta 8 projectes de Drets Socials als Next Generation per millorar el model de cura i l’atenció de les persones

L’alcalde Pueyo ha explicat que són actuacions per millorar l’assistència i el servei a la ciutadania, amb l’aplicació d’innovació i noves tecnologies. Comporten una inversió de 6 milions d’euros i s’han sol·licitat ajudes per un valor de 4,9 M€.

El nou model d’atenció a les Llars Sènior, nous canals de comunicació i gestió, mobiliari per a l’ECMU o millores en l’accessibilitat a centres municipals són algunes de les propostes.

El paer en cap ha afirmat que aquest és un moment transcendental per al futur de la ciutat amb els projectes NextGen, per la capacitat econòmica i transformadora que impliquen.

La Paeria també opta a la subvenció dels fons europeus sobre habitatge social.

L’Ajuntament de Lleida presentarà aquesta setmana 8 projectes de Drets Socials als Next Generation per millorar el model de cures i l’atenció de les persones dels serveis municipal. El conjunt de projectes presentats comporten una inversió de 6 milions d’euros, dels quals se sol·licitarà la subvenció de 4,9 M€. La Paeria aportaria la resta, que és un milió d’euros. L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha assegurat que són una oportunitat per a la xarxa de serveis socials de la ciutat per fer un salt de qualitat i de futur i per construir entorns més sostenibles, digitals i pensats, adaptats i accessibles per a les persones.

Pueyo, acompanyat dels tinents d’alcalde Toni Postius i Jordina Freixanet, ha informat de les propostes que avui s’han aprovat a la Junta de Govern Local i que es presentaran a la convocatòria del departament de Drets Socials, oberta per la Generalitat de Catalunya en el marc del Pla de recuperació, transformació i resiliència (PRTR) dins els fons europeus. Pueyo ha afirmat que la innovació i les noves tecnologies s’han de posar al servei de la ciutadania per garantir sense excepció els drets i la igualtat en l’accés d’oportunitats socials i econòmiques, i que els serveis arribin a tothom. Ha afegit que cal posar l’atenció en les persones perquè rebin un millor servei i se sentin més ateses. Per això, s’ha de fer un pas endavant cap a un model no tan institucionalitzat i generar entorns més propers, saludables i humans.

La tinent d’alcalde Jordina Freixanet ha detallat els projectes presentats, que s’han treballat transversalment amb diferents àrees de la Paeria, en aquest cas Serveis Digitals i Urbanisme, i que aportaran en la transformació dels serveis socials. Freixanet ha insistit en el treball tècnic que s’està fent a les diferents convocatòries dels #NextGen perquè la ciutat pugui beneficiar-se d’aquestes ajudes. Els tres projectes amb més envergadura econòmica són el de nous canals de comunicació i gestió, el nou model d’atenció a les Llars Sènior i la digitalització dels serveis socials.

LÍNIA 1 – Projecte 1: Mobiliari per a l’Equipament comunitari de múltiples usos – ECMU. Per equipar l’interior d’equipament i per posar-ho en funcionament: Espais de treball per a professionals, amb taules de despatx, bucs de calaixos, etc.; habitacions individuals, dobles i quàdruples; cuines industrial i office i espai de bar restaurant; espai polivalent amb taules i cadires que es puguin apilar, i altres.

LÍNIA 3 – Projecte 2: Digitalització dels serveis socials, per millorar-ne la gestió i transformar els actuals models d’intervenció. Eines per reduir els tràmits burocràtics i centrar la intervenció en la relació i el suport a les persones. Algunes accions ja s’han fet. Actuació 1: Equips i eines per al treball en mobilitat, fer l’atenció fora del despatx.-Actuació 2: Expedients electrònics. Actuació 3: Millora de la connectivitat dels espais de treball.

LÍNIA 4 – Projecte 3: Nous canals de comunicació i gestió. Per donar resposta a la dificultat d’accés de la ciutadania a la realització de consultes i tràmits amb l’administració i obrir nous canals per fer més accessibles els serveis socials. Actuació 1: Servei d’assistència telefònica en l’àmbit dels serveis socials. Actuació 2: Servei d’assistència telefònica a la tramitació. Punts de Suport Digital, “Connectors”, punts de WIFI, etc. Actuació 3: Projecte pilot de comunicació via WhatsApp.

Projecte 4: Estudi per a la creació d’una oficina de prestacions socials. Per fer aquest estudi s’ha d’analitzar i valorar els processos actuals de gestió i tramitació, elaborar nous criteris, dimensionar l’impacte econòmic, etc. L’objectiu és tendir a un sistema més equitatiu i racional, que es pugui deslligar de la tasca pròpia de les professionals de l’atenció social.

Projecte 5: Projectes innovadors per a persones vulnerables. Actuació 1: Pilot per a l’automatització robòtica (RPA) en la resposta a la pobresa energètica. Actuació 2: Estudi per a predicció de vulnerabilitats.

Projecte 6: Projecte pilot per a un nou model d’atenció a les Llars Sènior. S’ha iniciat el 2021 per transformar l’atenció i la dinamització de les antigues llars de Jubilats, per convertir-les en Llars Sènior. L’objectiu és donar-los-hi major projecció comunitària i participativa, obrir-los a la col·laboració amb altres grups i entitats i dotar-los de la perspectiva intergenercional, intercultural i de gènere.

Projecte 7: Aprenentatge digital. Actuació 1: Aprenentatge nova APP per a discapacitats visuals. Actuació 2: Aprenentatge digital per a joves a través de l’esport.

Igualment, el tinent d’alcalde Postius ha conclòs l’explicació dels projectes amb la darrera línia a la qual s’han presentat la Paeria. LÍNIA 8: És la que fa referència a l’accessibilitat física i comunicativa i el document presentat està format per 18 actuacions. D’una banda, es preveuen actuacions als centres cívics de Democràcia, Cappont i Bordeta, amb l’adaptació de portes d’accés i cambres higièniques. De l’altra, s’actua en edificis municipals amb atenció al públic, com OMAC, Guàrdia Urbana, Oficina de Turisme, Auditori, Teatre Escorxador, etc. Inclou la implementació de sistemes per millorar el so per a persones amb problemes auditius i equipaments multimèdia per assistir serveis d’intèrpret en llengua de signes catalana.

Més informació a l’arxiu adjunt (enllaç a document PDF).

NextGen per a habitatge social

El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme ha explicat que la Paeria opta a la subvenció dels fons europeus sobre habitatge social. És per línia de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya per participar en la selecció de propostes d’actuacions per al finançament del Programa d’Ajuts a la Construcció d’Habitatges en arrendament social en edificis energèticament eficients. Postius ha comentat que l’objecte de la línia és la disposició de sòl municipal per construir habitatge social. Per això, han proposat 7 solars per construir-hi 155 habitatges socials. En concret són dos solars municipals ubicats als Blocs Joan Carles (Mariola) i a Cardenal Remolins (entre Noguerola i Clot) per a 40 habitatges i cinc solars més, que són propietat de l’Empresa Municipal d’Urbanisme, amb 115 habitatges.

Resum dels projectes presentats per Paeria als Next Generation

El paer en cap ha resumit els projectes presentats per l’Ajuntament de Lleida als fons europeus. Ha assegurat que aquest és un moment transcendental per al futur de la ciutat amb els projectes NextGen, per la capacitat econòmica i transformadora que impliquen, que es pot assimilar a altres moments històrics de transformació, com han estat la canalització del riu al seu pas per la ciutat o la construcció del bypass ferroviari. En aquest sentit, ha dit que el treball que s’està fent l’equip de govern reforça el moment de represa i de creixement i que s’està actuant com a planificadors del futur i treballadors per al canvi, tant des de l’equip de govern com amb l’aportació que també fa l’estructura social i associativa de la ciutat.

A més dels que avui s’han exposat, fins ara s’han presentat 19 propostes, de les quals la Paeria ha presentat 15 directament i la resta, s’han sol·licitat a través de la Fundació Lleida 21, la Fundació la Llotja i el Centre de Negocis i Convencions.

De moment, s’han obtingut ajudes per 6 projectes, per un import d’11 milions d’euros i que impliquen un volum d’inversió de prop de 16 milions. Alguns són la proposta per transformar la mobilitat a la ciutat, amb la posada en marxa d’una Zona de Baixes Emissions (ZBE) i l’impuls del transport públic; el projecte per renaturalitzar i potenciar de zones verdes, o actuacions per transformar i modernitzar digitalment d’administració.

En total, el conjunt de projectes presentats suposen una inversió d’uns 61 Milions d’euros i s’han sol·licitat ajudes per un valor de prop de 43 milions.

logos UE next generation

paeria.cat