- Fruit de les propostes realitzades en la Mesa Transversal de la Recuperació de la Ciutat es realitzarà la primera Fira de Contractació Pública, s’implementaran mesures dins del Pacte del Temps, es posarà en marxa l’Oficina de Recuperació Econòmica, es duran a terme accions per lluitar contra la segregació escolar i el pressupost de la Paeria destinarà 300.000 euros a polítiques d’habitatge, entre d’altres aspectes.
- La Paeria treballa per donar una solució jurídica a la suspensió de la taxa de guals.
- El plenari de la Mesa Transversal per a la recuperació de la ciutat ha rebut 480 propostes de 40 entitats.
L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presidit aquest matí la segona reunió de la Mesa Transversal per a la recuperació de la ciutat, constituïda el passat mes de setembre amb l’objectiu de treballar des de la diversitat i la participació directa de les entitats integrants de la mesa, en el futur de Lleida. En la trobada, que s’ha realitzat de manera telemàtica, el paer en cap ha presentat el document de bases per a la recuperació econòmica de la ciutat que recull les aportacions del teixit econòmic, social i cultural de Lleida representat a la mesa.
Les 40 entitats institucions de diversos àmbits que integren aquesta mesa han presentat 480 propostes en els diferents eixos temàtics -Governança i excel·lència operativa; Imatge, protecció i promoció de la ciutat; Igualtat, diversitat i inclusió social, i Emergència climàtica, ambiental i sanitària-amb l’objectiu global de situar la ciutat de Lleida i la ciutadania en les millors condicions per superar les conseqüències de la Covid-19.
L’alt grau de participació, aportació i diversitat de propostes han fet les entitats que integren la Mesa Transversal fan que sigui necessari l’impuls del Consell de Ciutat com a espai de debat comunitari i transversal, més enllà de la mesa de la recuperació de la ciutat, centrada específicament als temes relacionats amb la Covid-19, ha explicat l’alcalde de Lleida, que ha anunciat que aquest Consell es constituirà abans de final d’any: “ La ciutat necessita un espai de debat comunitari i transversal més enllà dels fòrums existents(…) i que hauria d’estar entrenat i preparat per poder estar operatiu en moments complicats com el què vivim. L’eina per realitzar aquesta feina és el Consell de Ciutat, que ha de ser el màxim òrgan consultiu i de participació de l’Ajuntament, en què els representants de l’Ajuntament i la ciutadania debatin els afers principals de la ciutat amb la recerca constant del compromís i la corresponsabilitat. El Consell de Ciutat ha de significar un nou concepte de govern per a la nostra ciutat, ja que neix de la convicció que, per gaudir d’una bona qualitat de vida i d’una convivència cívica satisfactòries, cal incrementar la cooperació entre la ciutadania i l’administració local.
El paer en cap ha destacat l’efectivitat de l’actual Mesa Transversal, que avui ha comptat amb la participació directa de representants de tots els i les integrants, i ha destacat que per mitjà de la web creada per fer-ne seguiment es podrà consultar el grau d’execució de les diferents propostes i la respectiva assignació pressupostària. Pueyo ha destacat que els pressupostos municipals per al 2021 presentaran un increment en polítiques socials i en l’àmbit de la promoció econòmica fruit de la voluntat del govern de la Paeria i atenent a les peticions de les diferents entitats de la mesa, d’afrontar la recuperació de la ciutat en les millors condicions possibles.
Pel que fa a la materialització de propostes concretes, l’alcalde ha agraït la corresponsabilitat i el compromís dels partits, entitats, associacions i col·legis professionals per treballar pel futur de la ciutat de Lleida i ha exposat que fruit de les seves aportacions en la Mesa Transversal de la Recuperació de la Ciutat es realitzarà la primera Fira de Contractació Pública, s’implementaran mesures dins del Pacte del Temps, es posarà en marxa l’Oficina de Recuperació Econòmica, es duran a terme accions per lluitar contra la segregació escolar i el pressupost de la Paeria destinarà 300.000 euros a polítiques d’habitatge, entre d’altres aspectes.
El paer en cap ha detallat que s’està treballant en aspectes que han estat motiu de reclamació per part d’alguns sectors, especialment del comerç, com el pagament de la taxa de guals. El paer en cap ha explicat que després d’aplicar la suspensió del cobrament de la taxa de via pública s’està treballant per trobar una suspensió jurídica de la taxa de guals. A la vegada, des de l’Ajuntament de Lleida es continuarà treballant amb les diferents administracions per aconseguir el màxim de recursos per part de la Generalitat , l’Estat i la Unió Europea per impulsar projectes que reverteixin en la recuperació econòmica de la ciutat.
En matèria de promoció de l’ocupació, Pueyo ha posat en valor la tasca de l’Imo per canalitzar els ajuts de 1,5 M€ de l departament de treball de la Generalitat i que contemplaran les propostes presentades a la mesa en matèria de suport a la implantació d’empreses, la creació d’una antena única de d’atracció d’inversions o l’atracció de professionals de la salut. En l’àmbit d ‘Imatge, Projecció i Promoció de la ciutat el paer en cap ha explicitat que una de les accions que es duran a terme, alineada amb el PAM (Pla d’Acció Municipal) és la presentació de projectes al Fons de recuperació ‘Next Generation’ (els Fons europeus habilitats per la UE per donar suport als estats membres afectats per la Covid-19) conjuntament amb entitats del territori com la Universitat de Lleida o la Cambra de Comerç. En l’àmbit del sector agroalimentari l’Ajuntament de Lleida ja està desenvolupant el projecte Inno4agro – juntament amb la UdL i el Parc Científic- un programa que té 3.675.309,6 euros cofinançat per fos FEDER i, després de ser aprovat per la Junta de govern local, s’inicia ja el procés del licitació d’obres de l’Agrolivinglab, que s’ubicarà a l’antic edifici de Capitania, al Turó de Gardeny.
La Mesa també ha abordat temes que són supramunicipals com la necessitat de la millora del sistema de rodalies i de l’AVANT, que ja es treballava abans de la pandèmia i es portarà de nou davant les administracions, i, en matèria de transició ecològica, es treballaran diferents propostes relacionades amb l’estalvi d’energia i la generació d’activitat econòmica alineada amb l’objectiu de revertir el canvi climàtic i amb l’objectiu global de promoure una Lleida saludable “que ens situï al mapa com un referent de les millors ciutats del sud d’Europa”.
Pel que fa a l’eix sobre la Igualtat, la diversitat i la inclusió social, el document de bases per a la recuperació de la ciutat planteja projectes concrets per al 2021 en matèria de segregació escolar i el compromís de treballar amb tots els agents implicats un projecte per a la campanya de la fruita i les persones temporeres per a l’estiu vinent. L’alcalde ha fet una referència explícita a la promoció d’accions per fer front a la càrrega emocional de la pandèmia: “Som éssers resilients per naturalesa però cal que comencem a oferir espais per a la creativitat, refugis i aixoplucs per a una intempèrie emocional que es preveu encara llarga”.
Han participat en la primera reunió del plenari de la mesa transversal des de la seva constitució:
Fèlix Larrosa, portaveu del PSC,. Ángeles Ribes, portaveu Ciutadans, Xavi Palau, portaveu PP, Jaume Puy, rector de la Universitat de Lleida, Cristina Rodríguez, del sindicat CCOO, José Luis Aguilà, del sindicat UGT, Modesto Berciano, del sindicat CSIF, Jaume Añé, de la Intersindical Alternativa de Catalunya, Agustí Liñán, de la Confederació General Treballadors, Carlos Pifarré, del sindicat Unió Pagesos, Jaume Saltó, de la Cambra de Comerç, Manel Llaràs, de PIMEC, M. Rosa Eritja, de la FECOM, Josep M. Gardeñes, de la COELL, Laia Rogel, de Dones Empresàries, Ramon Solsona, de la Federació d’Hostaleria i un representant d’Afrucat. També hi ha participat Xavier Ticó, Col.legi de Professionals Associats de Lleida, Sebastià Barranco, en nom del Col.legi de Metges, Toni Baró, president de la FAVLL, Jaume Salse, de Lleida Social, Dolors Curià, en representació d’entitats d’Inclusió Social, Annabel Valls, de FESALUT, Ramon Molins, de Teatre tots els públics, Txema del Rosal, del sector d’Esports, Francisco Salazar, de l’Associació Futur , Francesca Agustí, en nom de l’Assemblea de les Religions, Ibrahima Bao, de FOCCS i Xavier Sabaté, representant Plenari Infants i Adolescents.